Περιγραφή Μαθήματος

Η παγκόσμια διάσκεψη που έγινε στη Σαλαμάνκα (1994) υπό την αιγίδα της UNESCO έχει οδηγήσει σε μια διεθνή συζήτηση για τους τρόπους με τους οποίους τα σχολεία θα μπορέσουν να παρέχουν πιο συμπεριληπτική εκπαίδευση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλά εκπαιδευτικά συστήματα ανά τον κόσμο να αναθεωρήσουν τις πρακτικές τους ώστε να παρέχουν πιο ποιοτική εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά. Αυτές οι εξελίξεις αποτελούν πρόκληση για όλους τους εμπλεκόμενους στην εκπαίδευση. Αυτό το μάθημα παρέχει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να εξετάσουν τις τάσεις στο χώρο της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης και παράλληλα κατευθύνει την προσοχή τους στους τρόπους με τους οποίους τα σχολεία πρέπει να ανταποκριθούν στους μαθητές που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη μάθηση.

 

Περιεχόμενο Μαθήματος

1. Εισαγωγή και κριτική  χρήση των όρων: συμπερίληψη, ενσωμάτωση, ένταξη, ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, συμπεριληπτική εκπαίδευση, συνεκπαίδευση,  ενιαίο σχολείο.

2. Επιστημολογία της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης.

3. Ιστορική εξέλιξη της «ειδικής» εκπαίδευσης.

4. Εισαγωγή στο εκπαιδευτικό περιβάλλον της Ελλάδας. Τι συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα όσον αφορά στην «ειδική» εκπαίδευση; Νόμοι, θεωρία, πρακτική.

5. Ιστορία της Συμπεριληπτικής Εκπαίδευσης. Τι είναι η συμπεριληπτική εκπαίδευση; Φιλοσοφία  της  Συμπεριληπτικής  Εκπαίδευσης

6. Ανάπτυξη πρακτικών συμπεριληπτικής εκπαίδευσης

7. Ο ρόλος της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στην επιτυχία της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης.

8. Συνεργατική έρευνα δράσης

9. Ο ρόλος της ηγεσίας στην ανάπτυξη συμπεριληπτικής εκπαίδευσης.

10. Ο ρόλος της φωνής των παιδιών στην ανάπτυξη συμπεριληπτικής εκπαίδευσης.

11. Σχέσεις  συμπεριληπτικής και διαπολιτισμικής εκπαίδευσης.

 

 

Στόχοι του μαθήματος είναι οι συμμετέχοντες / φοιτητές:

-                      Να εξετάσουν τους ρόλους τους μέσα στα σχολεία τα οποία προσπαθούν να ανταποκριθούν στη διαφορετικότητα.

-                      Να κατανοήσουν τις θεωρίες της ειδικής και συμπεριληπτικής εκπαίδευσης και τη σχέσης  τους  με την ποιότητα παρεχόμενης εκπαίδευσης .

-                     Να αντιληφθούν τις σχέσεις του εκπαιδευτικού συστήματος και της ηγεσίας / διοίκησης των σχολείων με τη συμπεριληπτική εκπαίδευση.

 

Μαθησιακά αποτελέσματα:

Με το τέλος του μαθήματος, οι συμμετέχοντες /  φοιτητές θα είναι σε θέση:

-                      Να κατανοούν κριτικά το ιστορικό, νομοθετικό, πολιτικό πλαίσιο  το οποίο στηρίζει τις πρακτικές συμπερίληψης.

-                      Να γνωρίζουν και να εφαρμόζουν τις αρχές της διαφοροποίησης του Αναλυτικού Προγράμματος σε συμπεριληπτικά περιβάλλοντα.

-                      Να γνωρίζουν στρατηγικές για να εργάζονται συνεργατικά με μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και ειδικό βοηθητικό προσωπικό.

 

Μαθησιακές δραστηριότητες/διδακτικές μέθοδοι

Διάλεξη, Βιωματικά εργαστήρια, Ατομική και ομαδική εργασία, Ατομική καθοδήγηση, Ανάλυση μελετών περίπτωσης, Παρουσιάσεις φοιτητών.